VZW PARTHENON
“Waar vrienden thuis zijn”
Geschiedenis
FOUNDED IN 1958
DE PARTHENON STORY In de 2de helft van oktober 1958 beslissen 6 'pinten-pakkers' een club te stichten. Het zijn Fernand Campens, Marc Destray, Eric Haese, Jacques Vlekken, Max Hoge en Roland Van De Meersschaut. - Welke naam zal deze club dragen? In café 'De Amber' [Walpoortstraat] spelen ze regelmatig '69', maar deze naam is niet 'echt serieus'. Het wordt dus 429!. - Waarom een club stichten? In de eerste plaats om de leden, nu ze hun studies beëindigd hebben, bijeen te houden en, in de tweede plaats, om elkaars relaties te delen. Fernand wordt als voorzitter verkozen, Eric als o-voorzitter en Jacques als schatbewaarder. De vergaderingen worden vrij vlug in café 'Rome' [Geldmunt] gehouden omdat er in "de Amber veel te veel lawijt was". Het eerst gekozen lid is Hugo Haeck (schoonbroer van Fernand). 1959 Dat jaar richt de club in café 'Rome' een 'soort privé Bal' in. Om de kosten tot het minimum te herleiden wordt besloten een soort 'self made Club 429 whisky' te fabriceren bestaande uit: whisky in poeder !! in alcohol opgelost. De eerste 'client' vroeg ons beleefd: "wades da?". Netto winst bal: 2.041 BF. Nieuwe leden: Jean-Paul Marchal (zoals Fernand, Eric en Roland is Jean-Paul ook afgestudeerd als technisch ingenieur aan de Hogeschool voor Gistingsbedrijven (de LAC) in de Bonifantenstraat te Gent) en Norbert Masson.
1960 Dat jaar verhuizen we naar café 'Wiels club'[Begijnengracht, 11]. Activiteiten: clubsouper in café De Wan, in de St.-Salvatorstraat. Menu: kippensoep, koninginnehapje, waterzooi van kip, ½ kip met aardappelen en gebak als desert. Ons 'jaarlijks bal' wordt dit jaar in café Century gehouden Voetbalwedstrijden Bezoek aan de jaarbeurs Werden lid: Bob Thielemans en Etienne De Koning. 1961 In de maand april wordt een tijdschrif boven de doopvonk gehouden: Doux et Amer. Bezoek aan Wingene Bezoek en jaarbeurs Activiteiten: Jaarlijks bal in de zaal 'Balmoral' Auto rally Antwerpen-Luik-Antwerpen (Max met Eric als co-piloot) Ping-pong tornooi tegen I.B.M ) Debatavond over microscopie Voetbal tegen labo De Meulemeester en café Roger Op 21 december wordt besloten van Club 429 een privé club te maken. Tenslotte wordt gekozen voor VZW Privé club PARTHENON (voorgesteld door ons stichtend lid, advokaat Max Hoge). Andere voorstellen waren: Golden Gate (Fernand), Inter Pares (Bob), Team (Jean-Paul). Onze officiële statuten werden door mijn vader's vriend Zenner opgesteld. Werden lid: Guy Troffaes en Modest Van Veirdeghem.
1962 Wij vergaderen voortaan in de 'Auberge royale' Een wisselbeker wordt aangekocht. De eerste winnaar is Jean-Paul (ping-pong). Activiteiten: In juni wordt een afscheidssouper gehouden voor Eric Kaesen en Léon D'Hondt die naar Belgisch Congo vertrekken Het jaarlijks bal wordt dit jaar in de Centre artistique et littéraire' In december brengt de club een week-end door in Sainte-Cécile…in een woning zonder vensters! Bezoek aan de jaarbeurs Werden lid: Jean-Pierre Marchal, Lucien Toebaert en Hervé Demerre. 1963 Na lang zoeken krijgen we eindelijk een eigen lokaal: een leegstaand café in de Overpoortstraat,84. Etienne en Jean-Paul zullen de eerst 'barmannen' van dienst zijn. Norbert Masson wint de wisselbeker (karabijnschieting). 1964 Wegens problemen met de eigenaar, moeten we voortaan huurgeld betalen voor het café. "Wij hadden het gebruik van de leegstaande café gratis van de brouwerij gekregen. De eigenaar wist van deze afspraak niets af, en eiste dus huurgeld". Daar wij deze financiële last niet konden dragen, keerden we terug naar de 'Auberge royale'. Op 22 mei dient Fernand zijn ontslag in: hij gaat binnenkort eveneens naar Belgisch congo. Hij wordt onder luid applaus tot ere-voorzitter verkozen. Guy Troffaes zal hem tijdelijk vervangen. De uitgave van Doux & Amer stopt. Activiteiten: Spreekbeurt over 'Soya vetten' in de 'Auberge royale' Deelname aan 'de eeuwfeestenrally' van de Gantoise: Bob eindigde 6de , Etienne 29ste. Privé- club Parthenon eindigde 5de in het algemeen klassement. Werd lid: Andre Everaert.
1965 In februari mogen we van de brouwerij Meiresonne een drietal kamers gratis gebruiken op de 1ste verdieping van een leegstaand huis gelegen in Tussen 't Pas n°14. Uitstap: In de maand october huren we een garnaalsloep in Terneuzen en gaan vissen op de Wester- schelde 's avonds 'smokkelen' we een 20-tal kilo's garnalen over de grens (normaal mocht men slechts 1 kilo invoeren). Werden lid: Roland De Bruyne, Stefan De Smet, Jacques Lafontaine en Erwin Everaert. 1966 In april houden we ons klassiek ledensouper in de Damvallei te Destelbergen. In oktober wordt Jean-Paul tot voorzitter verkozen, samen met Modeste, Bob en Roland. Hun prioriteit is een deftig lokaal vinden. Er worden onmiddellijk zoekertjes in diverse dag- en weekbladen geplaatst. Na een bezoek aan bepaalde adressen, valt hun keuze op een moderne kelder (met sanitair) onder een antiekzaak in de Jan Breydelstraat, 13. Wij hebben eindelijk een prachtig, gezellig lokaal…voor een betaalbaar huurprijsje. Iedereen is opgetogen en, met de hulp van de leden, wordt ons lokaal ingericht. Werden lid: Marcel Van Hoorebeke en Hubert Gijssels. 1967 Op 06 januari wordt onze ere-voorzitter Fernand - toevallig met verlof uit congo - in ons nieuw lokaal uitgenodigd. Hij maakt kennis met 'de nieuwe club' en geef uitleg over zijn 'job' in Congo. Op 14 januari wordt het clublokaal pechtig geopend. De club zal voortaan open zijn op vrijdag en zaterdagavond en op zondagmorgen. Erwin wint de wisselbeker (tienkamp spelen). Activiteiten: bierfeest, karnaval, clubsouper (mosselen) wijnfeest. 1ste spreekbeurt in ons lokaal door R. Seghers Zijn spreekbeurt gaat over Sport. Uitstappen: Tochtje op de Oosterschelde Week-end naar Rüdesheim. Werden erelid: Dhr. en Mw. Lammens (schoonzuster van Roland), Dhr. en Mw. De Taeye (schoonouders van André Everaert) en Dhr. en Mw. Dierickx (vrienden van Bob). Werden lid: Roger (?), Gustaaf (?), Pierre Van De Meersschaut, Jacques Van Huffel, Marcel Slock en André De Somville.
1968 Karnaval en bierfeest worden jaarlijkse activiteiten. Voor onze volgende spreekbeurt hebben we Drs. Raemdonck en Berzini uitgenodigd om over "Harttransplantatie" te spreken. Uitstap: Köningswinter i.p.v. Rüdesheim. Het 10-jarig bestaan van onze club wordt gevierd met een groots banket in de 'Oude Hoeve' Werden ere-lid: Dhr. en Mw. Léon Marchal
1969 Spreekbeurten door Dr. Roland Marlier over "Doping", Jan Bultinck over ornographie" en "Expeditie De Moor naar Australië". Het lokaal wordt verfraaid en zal zo tot het einde blijven. In lokaal: karnaval en oudejaarsavond. Uitstap: 2de keer Rüdesheim Jacques Van Huffel wint de wisselbeker (pétanque). Ere-lid: Armand Bulté. Leden: Philippe Devos, Jacques Pieters (?), Georges Cools, Patrick Huughe.
1970 In lokaal: karnaval en St.-Niklaasfeest. Uitstap: Vinkeveen (met uitstap naar Amsterdam) Hasselt (bezoek aan Bosrijk). Fietsenrally. Ere- lid Jules Van Huffel. Leden: Lionel ? en Guy Baert. 1971 De club blijft voortaan op zondag gesloten (te weinig interesse). Reorganisatie van het bestuur: inschakelen van animators. Activiteiten in lokaal: karnaval, wijnfeest, St.-Niklaasfeest en oudejaarsavond Uitstappen: 3de keer Rüdesheim 2de keer Hasselt. André Everaert wint wisselbeker (atletiek) 1972 Activiteiten in lokaal: lentefeest, clubsouper, Sinterklaas- feest, karnaval Debat over abortus: Prof. Thierry, Prof. Cliquet, Psycholoog Dever, Prof. Kannunik Joos en Dhr.Rammelaere. Guy Baert wint de wisselbeker (minigolf in het Zoute). Ere-lid: Jean Mestdagh. Lid: Hans Hollé 1973 Op de statutaire vergadering geeft Jean-Paul zijn ontslag als voorzitter. " Na zeven jaar is het genoeg. Er moet nieuw bloed komen, leden met nieuwe ideeën", dixit Jean-Paul. Activiteiten: 15 jaar bestaan club: Uitstap: W-E in Luxemburg Reims Leden: Luc Van Dooren, Thierry Boedt en Gerry De Bruyckere.
Met dank aan Jean Paul Marchal. Wie bijkomende info heeft mag ons die altijd bezorgen
Met dank aan Leslie Mortier voor de typologische bijstand
DE PARTHENON STORY - HET VERHAAL VAN EEN VAN ONZE STICHTERS - ROLAND VANDEN MEERSSCHAUT
1958 tem 1975 door onze vriend Roland Fernand, Eric en Roland sluiten de Expo ’58 op 15/10 om 11 ’s morgens. In de laatste week van Oktober in den “Amber” (café in de Walpoortstraat), komen samen: 3 afgestudeerde brouwer ingenieurs, 1 laatstejaars rechten, Max en 1 koolmarchand Marc, en besluiten op voorstel van Fernand C. een “vrienden clubke” te stichten. 50 BEF lidgeld per maand te vragen en minstens 1 maal per maand samen te komen. In die tijd koste een pintje 5 BEF. Ze benoemden Fernand als 1° voorzitter. Begin November volgt de 1° stichtingsvergadering met reeds Norbert (Masson), Hugo (Haeck) en Jean-Paul (Marchal). Uw dienaar was op 1.11.58 het vaderland gaan verdedigen en dan nog zo ver mogelijk: in Arlon. Naam van de club was de “429”, ons 1 ste lokaal en 1 ste vergadering was eind December 1958 in café “Rome” in de kleine vismarkt (tussen het vleeshuis en het Veerleplein) Ons 1 ste clubsouper was in de lente van ’59 in café de Wan (op Seleskest) en het menu: kippensoep – koninginnenhapje - gebraden kip ( de goedkoopste die we konden krijgen). Alle aanwezigen waren mannen (15 personen). De eerste sportactiviteit was in september 1959 met als spelers: Fernand C., Eric K., Max H., Marc D., Hugo H., Bob TH., Etienne DK., Jean-Paul M. en uw dienaar. En ons eerste clubbal was boven café Rome (clublokaal), we hadden zelf onze sterke drank gemaakt (absoluut ondrinkbaar). Maart 1960: samen met de uitbater van café Rome verhuizen wij naar de begijnengracht in café Wiels. Daar begon ook de moeizame opmaak van onze huidige statuten, goedgekeurd door een notaris en verschenen in het staatsblad in 1962. Officieel bestaan we dus geen 50 maar 46 jaar. Het is dus nog 4 jaar wachten op de titel van “Koninklijke” ?? In het voorjaar van 1961 ontstaat het 1 ste clubblad met name “DOUX & AMER” (stond op de reclame van een aperitief merk boven de urinoirs van café WIELS. In het najaar van het zelfde jaar hebben wij ons 2 de clubbal in de salons Cercle Litteraire. Modest (V. Veirdeghem) leert daar zijn Rita (Shellaert)… resultaat: 6 kleinkinderen. Nog in 1961 krijgen we een naamsverandering van onze club door Max H. “429” wordt “Parthenon”. December 1962 ons eerste eigen clublokaal via brouwerij Kruger in de Overpoorstraat. Eigenaar in Miljoenkwartier wist van niets en dus na 1 opening waren we terug weg naar café “Auberge Royal”. In de lente van ’63 vertrekken 2 stichters naar Kongo, Fernand en Eric, deze laatste krijgt na een ongeval een acuut longembolie. In tussentijds krijgen wij een interim-voorzitter Guy Troffaes. In dit zelfde voorjaar verhuisden we naar ons 2 de clublokaal in de Tussen ’t Pas (aan de Sint-Jorisbrug), een krotwoning: het verdiep waar het lokaal was moest met groot materiaal gestut worden om te beletten dat een boven begonnen danspartij een verdieping lager zou eindigen. In de herfst van 1966 stelt Jean-Paul voor om het voorzitterschap op te nemen met 3 door hem gekozen medewerkers zijnde Bob, Modest en Roland. Eerste opdracht: een nieuw clublokaal. In 1967 komen wij aan ons 3 de lokaal in de Jan Breydelstraat (’t Kelderke) en houden we dan bier-, wijn-, en vodkafeesten. Eveneens in ’67 deden we op weekends uitstappen naar Koningwinter, Luxemburg en Rudesheim. Als Bob de wijnrankvelden zag sprak hij van “Allemoal velden mee uufpeine”. Van 1967 tem 1972. Hadden heel wat culturele activiteiten plaats zijnde: over abortus (ver voor ons parlement), met panelleden Professor Thiery, Professor Cliquet, Adviseur Rammelaere en Kannunik Joos, of een debat over porno door J.Bultinck. In ’73 krijgen we Modest als voorzitter en op het einde van dit jaar in volle oliecrisis werden door het rij verbod op zondagen onze activiteiten verschoven naar de vrijdagavond. De 15 de verjaardag van ons clubke vierden we in de “Sanderling” in De Pinte. Er was zelf een bus voorzien voor diegenen die vanaf 3u30 naar huis wilden, en dit om het uur. In September ’74 vindt Modest na veel zoekwerk onze huidige verblijfplaats. Dit is ons 4 de clublokaal waar we nu al 34 jaar vertoeven! Onze eerste opening is Nieuwjaarsavond 1974-1975 in het eerste deel van de club, aanwezig: 40 personen, iedereen bracht zijn eigen bord en bestek mee. En in het voorjaar van ’75 begint aan zijn 2 de mandaat en wordt er besloten om het tweede deel van de schuur operationeel te maken, ook de aanleg van de eerste petanque pistes (2) bovenop de mesthoop was tegen de zomer in orde. Een van de latere voorzitters was Julot Leeman. En het vervolg ga ik hem laten vertellen. Leve het Parthenon
DE PARTHENON STORY - HET VERHAAL GAAT VERDER.....JULOT LEEMAN
1975 tem 2008 door onze vriend Julot Na alle peregrinaties beschreven door Roland in het eerste deel zijn we definitief gevestigd in Destelbergen eind 1974! Nu konden wij aan ons” vriendenclubke” een meer culturele toets geven. Om te beginnen moest ons mooi lokaal waar zo hard aan gewerkt werd verfraaid worden. Het was het lumineuze idee van Bob (Thielemans), en verder gezet door Guy (Baert) om “vernissage” te organiseren. De kunstenaar kreeg ons lokaal gratis ter beschikking maar moest na zijn expositie een werk schenken aan Parthenon. Zo komt het dat ons muren met talrijke schilderijen zijn versierd zonder dat dit ons 1 frank heeft gekost. Van een win-win operatie gesproken, graag applaus voor onze pioniers!! Maar met zuivere culturele activiteiten is het moeilijk onze kas te spijzen. Dus zijn wij ten rade gegaan bij de Romeinen. Zij wisten immers dat “omnis bonus in partes tres” bestaat, t.t.z. alle goede zaken bestaan uit 3. Dus een deel cultuur, een deel gloe-gloe en een derde deel miam-miam. Met een Modest (Van Veirdeghem) in ons midden was dit laatste natuurlijk geen enkel probleem. Sinds dat Bert Anciaux minister van cultuur is behoord sport ook tot de culturele sfeer. Dus kunnen wij ons gerust een cultureel clubke noemen, want er werd ge-petanquet , wandeltochten gehouden, fietstochten, volleybal, minivoetbal tornooien, boogschieten, golf, bowling, zeiltochten en zelfs jumping tornooi en om succes te verzekeren waren de “partes tres” altijd aanwezig. Een wandeltocht: halfweg was er een bevoorrading met cakes, taart en jenever of glühwein. Een fietstocht: na ettelijke trappisten in de baan cafés wachtte ons in de club stoverij met frieten of een konijn met compote. Een volleybaltornooi: dat werd afgesloten met een reuze barbecue. Boogschieting op 1 mei: Len (De Backer) zorgde voor gemarineerde kippenvleugels op de BBQ. Op de kroegentocht: speelt de Ierse groep “Juice of the Barley” dan hadden wij een kraampje met verse zalm. Bij andere kroegentochten stond er altijd wel ergens een frietkraam of hamburgertent.Van 1973 tot nu zijn er meer dan 400 grote activiteiten geweest, als en rekent op 1 act. Per maand gedurende 35 jaar ! Die allemaal aanhalen is onbegonnen werk. lk geef hier een paar "starters" zodat jullie aan uw respectievelijke tafels kunt verder uw belevenissen mee delen. Zoals onze uitstappen naar de Ardennen waar wij Houfalize omdoopten tot Poepvalize of in Laroche waar we de 50 kg zware hond van Jean-Claude (Lecompte) moesten binnen smokkelen over een balustrade van een balkon, dit moest in alle stilte gebeuren en die hond liet zich maar doen zonder één kick te geven. Onze ladies niqhts: waar de dames in " gala kledij" de bezoekers begroetten. Die zelfde dames in gala stonden tijdens de jumping ook in het champagne kraam, terwijl het regende dat het goot. De memorabele gymmastiek voor zwangere nonnen, waar ze met twee waren om 1 non uit te beelden zodanig dat de benen in het ronde vlogen. De kabouters waar ze een hoofd uitbeelden en hun naakte buiken beschilderd waren tot een mond, en de borsten als ogen functioneerden. Choreografie: " The Chickendales" dat waren de chippendales met plastic kippenpoten (van het carnaval in Aalst). Het Eunuchen ballet waar de eunuchen met hun edele delen in een confituurpot de Cucaracha dansten. Onze Revue: 56 mensen hebben er aan mee gewerkt. Zelfs de mama en tante van Annemie ( Van Vynckt ) werden gemobiliseerd om te naaien. Dokter Moerman met de familie met de "schieve muile". De eerste opvoering stonden wij stijf van den track, maar de fles Filliers die tussen de rekwisieten stond deed wonderen, bij de tweede opvoering waren wij al veel relaxer en bij de laatste, een matinee,aub, had Gigi (Gilbert Van Huffel) zaliger had een kussen onder zijn tutu gebonden. Zo zijn wij het enige ballet dat het zwanenmeer van Tchaikowski dansten met een hoog zwangere ballerina ! Ziedaar genoeg starters om nog uren door te gaan. lk wil eindigen met de slogan die uw dienaar en Gigi die ondertussen de volgende Parthenon leden heeft vervoegd: FERNAND, ERIC, MAX, ROLAND & CARLA, ROBERT, ALBERT, FRANS, JULIETTE, NORBERT & MARIETTE, FRIEDA, CHRIS, JEAN, TONY, GEORGES, ROGER.. ZIJ ZULLEN VAN HIER BOVEN ALLEN SAMEN MET ONS ROEPEN VRIED CLUBKE HE MANNEN
Dissectie van een vriendenclub Dames en heren welkom op deze viering van Parthenon 60 jaar jong. Ik zou willen beginnen met de mensen te danken die ervoor hebben gezorgd dat onze club er fantastisch uitziet: Vanessa, John, Angelo, Hugo, Carine, Marianne en Marco. Bedankt voor jullie tijd en inzet… Toen we enige maanden geleden in het bestuur en naar de leden toe een oproep deden om in het kader van 60 jaar Parthenon een retrospectieve te maken bleek al snel duidelijk dat niemand zich echt aangesproken voelde….60 jaar een vriendenclub…vrij uniek in zijn soort….hoe begin je er aan. Vandaar dat we enkele wetenschappelijke bronnen hebben aangesproken om voor ons te onderzoeken hoe zo’n clubke ontstaat, wie de leden zijn, wat ze doen en wat hun drijft. Gesprekken en bronmateriaal van de heren professoren Marchal (1962), Van de Meerschaut (1958) en Leeman (1975), en het licht door Alzheimer aangetaste brein van MT (1978). Hier volgt het resultaat van dit onderzoek uitgebracht door Parthenon leaks…Vele namen, ook nog van levende personen zullen genoemd worden. Onze excuses aan hen die we misschien vergeten zijn…volledig zullen we wellicht niet zijn…het zij zo. Dissectie van een vriendenclub… Een eerste vereiste is natuurlijk de omgeving. In welke biotoop kan zo’n groepering zich ontwikkelen en groeien? Wat zijn de omstandigheden die hiertoe lijden? 60 jaar geleden,1958, in de Islamitische jaartelling: 1378 … oprichting van de EEG, voorloper van de Europese Unie, Nasser werd president in Egypte, Chroetjov wordt baas in Rusland, Het Atomium in Brussel wordt voltooid en er is de wereldtentoonstelling. Charles de Gaulle wordt benoemd tot minister-president van Frankrijk. Bij Texas Instruments wordt de chip uitgevonden. Leon Uris schrijft Exodus, in de bioscoop zien we Cat on a Hot Tin Roof met Elizabeth Taylor Ondertussen hier in Gent…en terug naar ons onderzoek Aan de basis heb je een groepje (studie) vrienden nodig die op een zeker moment in hun leven tot het besef komen dat het volwassen leven zal gaan beginnen. Kinderen van net voor de oorlog die de baby boomers van de toekomst zouden worden…goedlopende economie, vooruitgang….jobs. Aan de andere kant van de medaille: vriendschappen zullen verwateren, uit het oog uit het hart, sommigen dachten aan een carrière in de tuin van Leopold II, den Congo. Op een met enige alcohol overgoten avond in café Rome werd er beslist om een soort vriendensekte te stichten. Dit als excuus om elkaar regelmatig te zien, pinten te pakken en om eerlijk gezegd, te zeveren over de dingen des levens aan den toog. Zo gezegd zo gedaan. Vergaderplaatsen hadden we door de jaren heen heel wat: Café de Wan, een eigen lokaal in ’t tussenpas eigendom van een brouwerij, en een eigenaar die blijkbaar niet op de hoogte was van onze aanwezigheid…om dan toch wat vaste grond te krijgen in de Jan Breydelstraat, het beruchte “kelderke” (niets te maken met Dutroux of zo) Een kelder onder een antiekzaak. Als er wat volk was had je een vergelijkbaar klimaat als in de grotten van Han. Wij werden ook toen nog niet opgekocht door Marc Coucke. Condens en vocht liepen van muren en plafonds, voeg daar de sigarettenrook aan toe en je begrijpt dat heel wat mensen die ooit lid waren er nu niet meer zijn…kan ook om andere redenen zijn natuurlijk, only the strong survive was in de sixties ook al een bekend motto. De rokken werden korter en onze mannenclub hun verblijf in Gent werd beëindigd. Einde huurcontract en einde vriendenclub? Dit was zonder de koppigheid en liefde voor zijn club van één persoon gerekend. Dagenlang verwaarloosde hij gezin en werk om een nieuw lokaal te vinden. Tot hij op een zekere dag in 1973 in de Veldekenstraat te Destelbergen een te huur staande hoeve vond. Dit is vandaag ook 35 jaar geleden. Na veel overtuigingskracht te hebben ingezet tegenover de eigenaars had onze club een nieuw lokaal, een domein eigenlijk, met super begripvolle en ondersteunende eigenaars. De vriendensekte werd gemobiliseerd om van een schuur een lokaal te maken …een thuis zoals we die nu nog kennen. De schuldige of held in dit verhaal: Modest van Veirdegem (1961). Dagen en nachten werd er gewerkt om tegen nieuwjaar een ruimte klaar te hebben. Later in de jaren 80 volgde de uitbouw met de vernieuwde toiletten, vestiaires en terras met bouwmeesters Jean Claude(1983) en Willy; Tot de laatste jaren met de overdekking, de overdekte petanque piste en de aanpassingen aan de hoeve met Marc, Lucien (1980) en later Norbert (2005). Een tweede vereiste is natuurlijk een organisatie. Iedere zich respecterende sekte of godsdienst moet een leider, messias of aanvoerder hebben en daarnaast een penningmeester of schatbewaarder. Want niets in het leven was of is gratis dus lidgelden moesten er zijn. In den beginne 5 frank per week…Na een eerste voorzitter/oprichter die al snel naar Congo vertrok volgenden er nog heel wat mensen die zich geroepen voelden om op één of ander moment, kort of lang, deel uit te maken van het bestuur. (Foto’s hier in de zaal) Sommigen omdat zij het goed voor hadden/hebben met deze vereniging anderen om weg te zijn van huis..want vergeten we niet onze “cercle privé” was in de beginjaren onder de naam 429, later Parthenon licht Franstalig, en hevig mannelijk.. testosteron en toogpraat, maar wel ook de handen uit de mouwen als het nodig was. Nog anderen kwamen of komen in het bestuur om, zoals iemand het ooit uitdrukte: “iets te hebben om op hun overlijdensbericht te plaatsen. Maar dit als een kleine minderheid natuurlijk. Er zijn er hier in deze zaal nog een aantal mensen aanwezig die ooit kort of lang in één of andere functie in het bestuur zaten. Ik zie hier Modest, Guy (1969), Julot, Danny (2002) , Wilfried, Patrick (1988), Hector (2010), Piet (2011), Hugo (2000) , Dirk (2011) , Marco (2004), Jean Claude…. En ondanks dat dit een “mannenbastion” was kwam er onder invloed van oa uw dienaar ook dames in het bestuur om op het hoogste niveau hun sexe te vertegenwoordigen, we zijn dan al in de jaren 80. Het begin van de “Change” die zou uitmonden in een voorzitter die de statuten van de vereniging zou aanpassen en de dames volwaardig lid maken. Uit deze periode zie ik hier Rita, Annie, Carine, Marie Claire, Sonia… Schatbewaarders of penningmeesters…zo hebben we er ook een aantal gehad. De ene werd kort na zijn verkiezing al gevraagd om ermee te stoppen, de andere deed de boekhouding alsof we een multinational waren op basis van het boekhoudplan van de NMBS.. maar de meesten waren vrij contentieus zoals dat heet en zorgden ervoor dat ons clubke (zeker niet altijd met eigen middelen ) de tand des tijds en de omschakeling van Belgische frank naar Euro alsook de verschillende financiële crisissen heeft doorstaan… ook hier maken we vooruitgang met de eerste dame als schatbewaarster.. merci Carine En toen we opeens geen lokaal meer hadden maar een domein moesten we een domeinverantwoordelijke hebben. Die in samenwerking met verschillende bewoners van de hoeve voor het lokaal en terrein moest zorgen. De eerste was Roland die dit vele jaren heeft gedaan, in het begin samen met Maurice en zijn echtgenote Christiane. Daarna volgde nog een bonte bende van “nieuwe borstels die uiteindelijk toch niet zo goed bleken te vegen als gedacht”. Norbert en Brigitte zijn ook een mijlpaal in het domein van onze club. Alomtegenwoordig, steeds bereid om dingen op te lossen en met een groot hart. Momenteel hebben wij terug enige hoogconjunctuur met Hugo en zijn team die er voor zorgen dat onze club er pico bello bijligt. In 1971 werden er binnen het bestuur nieuwe functies gemaakt nl de Coördinators. Zij waren en zijn verantwoordelijk voor de sport, cultuur en speciale activiteiten. Ook hier passeerden heel wat uiteenlopende karakters de revue. Meestal werden er activiteiten georganiseerd die verbonden waren aan een etentje, want onze leden waren en zijn Bourgondiërs. Mosselsoupers, BBQ, clubsoupers, fricandon bakwedstrijden, maatjesavond alle redenen waren goed om er iets lekker van te maken (zou Modest hier ook iets mee te maken hebben) Bekijk de foto’s en ontdek onze chefs en commies. Ook nu hebben we nog mensen in het bestuur en daarbuiten die zich keukenpieten mogen noemen, nietwaar Carine, Len (1993), Piet, Marianne…en de vele helpers: Rita, Anita…en vele anderen Om mee te gaan met onze tijd hebben we vorig jaar een Feest Coördinator onder lichte dwang het bestuur binnengeloodst. Met veel succes, zoals de trouwe volgers van onze algemene vergaderingen uiteraard weten. Voor wie uitzonderlijk niet naar de vergaderingen kon komen wegens zwaar ongeval, geslachtsziekte, gevangenisstraf of iets dergelijke. Patrick doet dat goed, bedankt! Een zeer belangrijk onderdeel van een ledenclub is de communicatie. Zo hadden wij reeds vlug een clubblad, het 1ste clubblad met name “DOUX & AMER” (stond op de reclame van een aperitief merk boven de urinoirs van café WIELS.) stond vol met nodeloze teksten meestal in het Frans. Cercle Privé 429 vous comprenez bien? Later werd de naam Parthenon en werd er op een meer georganiseerde manier gewerkt. Met stencils, voor wie dat nog kent, alle pagina’s afdraaien, klasseren en nieten…nietwaar Wilfried? Volgende verbetering werd aangebracht door Rik maar toen waren we al in de periode van de fotokopie en dit was de voorloper van ons huidig clubblad dat meestal digitaal gaat. Bedankt al deze mensen voor hun belangeloze en gratis inzet! Een derde vereiste, en misschien wellicht ook de belangrijkste, alhoewel dit soms vergeten wordt dat zijn de leden. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hun… En laat mij terug even citeren uit het wetenschappelijke onderzoek: we hebben er van soorten en pluimen (gehad). Gezien ons clubke de weerspiegeling is van de maatschappij (dixit Professor Leeman) hebben we inderdaad ook hier een ruime variëteit aan rare en andere specimen. Zie ook de foto’s. Op het hoogtepunt telde onze club 83 mannelijke leden + partner. Sommigen spelen mondmuziek (Gaby) anderen verkleden zich graag, nog anderen spelen wel eens petanque. Sommigen kunnen petanque spelen, anderen denken het. Sommigen willen op een middag veel petanque spelen, anderen komen eerder voor een pint en babbel met de vrienden. Sommigen kunnen goed uitleggen hoe het zou moeten en anderen doen wat moet gedaan worden. Sommigen mochten onze vrouwen of vriendinnen geen hand geven uit schrik dat ze zwanger zouden worden, anderen goten potten Gentse waterzooi op medeleden hun hoofd of knipten hun dassen af. Voetnoot 1:Een das is zo’n ding dat de heren bij een kostuum droegen. Voetnoot 2: Een kostuum is zoiets als een broek en vest voor heren die men aandoet voor feestelijkheden en werk. Een van onze leden probeerde ooit St Michielskerk omver te rijden maar beschadigde alleen maar auto en 1 ingangsdeur. Sommigen spraken Frans, anderen Gents, nog anderen Spaans en enkelen ook Antwerps. Sommigen rijden al eens tegen onze afsluiting, anderen al eens tegen de schenen van het bestuur. Weer anderen stoken graag.. ik bedoel natuurlijk het aanvullen open haard natuurlijk. Sommigen komen enkele naar cultuur en eet activiteiten anderen willen wat meer beweging. Sommigen willen dikke frieten anderen dunne. U ziet er zijn er van soorten… Ik wil hier toch ook even stilstaan bij de vrienden en vriendinnen die door de jaren heen overleden zijn: Fernand, Marc, Eric, Jacques, Max, Lucien, Norbert, Mariette, Jean, Marleen, Yves, Yvonne, Gigi, Georgette, Leon, Frans het gaat jullie goed, waar je ook bent. Misschien hebben jullie wel ergens een clubke gesticht… Enkele van de leden werden op een zeker moment beloond als verdienstelijkste lid. Een titel nog ingevoerd door Bob om een lid te bedanken die zich buiten het bestuur gedurende het jaar had ingezet voor zijn of haar club. We vinden hier namen terug zoals: Len, Jean Claude, Brigitte, Marianne, Norbert, Carine, Mia, Janny, Vera, Kitty en vele anderen. En ook dit jaar willen we iemand bedanken die zich steeds wil ten dienste stellen van zijn club en die ook weer dit jaar het bestuur goed geholpen heeft. Wij willen hierbij ook zijn echtgenote betrekken die achter de schermen onze schatbewaarster veel werk uit de handen heeft genomen, ik roep hier naar voor Danny & Nadine. Uw applaus Terug naar ons wetenschappelijk onderzoek Vierde vereiste: je moet activiteiten bedenken om de leden aan de vereniging te binden. Simpel toch… En laat ons zeggen dat we daarin doorheen de jaren absoluut geslaagd zijn. Je kunt het je zo gek niet voorstellen of wij hebben het gedaan. (zie foto’s). Rally rijden, jumping, voetbal, pinten pakken, volley bal, fietsen, wandelen, pinten pakken, petanque spelen, kubben, boogschieten, pinten pakken, golfen, krulbollen, bowlen, pinten pakken, karabijnschieten, sjoelbakken, kooklessen, pinten pakken, bloemschikken, ping-pong. Ook de meer intellectuele spelletjes werden niet vergeten: quiz, bingo, kaarten, pinten pakken, snel bieden aan de toog, chapeau, scrabble, pinten pakken, teerlingen, tienkampen, volksspelen, pinten pakken, atletiek, mini golf, pinten pakken, kerstpetanque, haantjeskaarting, pinten pakken, niet vergeten: quiz, bingo, kaarten, pinten pakken, snel bieden aan de toog, chapeau, scrabble, pinten pakken, teerlingen, tienkampen, volksspelen, pinten pakken, atletiek, mini golf, pinten pakken, kerstpetanque, haantjeskaarting, pinten pakken, We organiseerden kroegentochten (Boogy Boy, Blue Blot, Juice of the Barley noem ze maar op), revue’s met inbreng van heel wat leden (merci Julot) en kopie revue’s. Ladies nights met allerlei verkiezingen van mannen door de dames. (Me TOO van de heren avant la lettre) . Optreden van Italiaanse charmezangers zoals Cosimo, Sabijn, Bieze baaize, Travestieshows met eigen leden en met Dille, folkgroepen, karnaval, Blue Star, bezoek aan de sterrewacht, Minard Schouwburg, Superstars wedstrijd, we bekeken de Rode Duivels op groot scherm, merci JP, ik kan nog uren doorgaan. Op cultuurgebied werd er naargelang de besturen en voorzitters soms veel en soms zeer weinig gedaan. Ons patrimonium aan schilderijen werd opgebouwd dank zij oa Guy. Tentoonstellingen van leden zoals Etienne, Rene, Nelly…Spreekbeurten over van alles en nog wat zoals abortus, doping, pornografie en actuele onderwerpen met sprekers als Armand Pien, Glenn Audenaert, De Winne, De Clercq, Dr Marlier, Vranckx, Michael Portzky, Jo Lefebure, Peter Ritzen, New Orleans Jazz, China met Jeanne Boden, Naar buiten toe gingen we met ons clubke ook: ik denk aan garnaalvissen op zee, jagen op everzwijnen en ze daarna opeten, bezoek aan Duitsland en de wijnkelders, wat iemand de wijze woorden ontlokte bij het zien van de velden vol druiven…velden vol uuftpeine, zeilen in Nederland, cruisen op de Franse rivieren, weekend in de Ardennen in Houffalize waar de eigenaar zijn kabouter kwijtgeraakte, waar Chivas werd geserveerd in bierglazen en de soep aangelengd met Orval. De eigenaar was zo aan het verbroederen met de Parthenonners in de petanque dat hij potentiële andere gasten wegjoeg. Een cafe dat we de avond voordien letterlijk van alle alcohol hadden verlost stond de volgende zondagmorgen een camion drank te lossen terwijl wij terug naar Gent reden (enkele dorstige zielen hadden beloofd de volgende dag terug te keren. ) Nachtelijk zwemmen in de stenen aquarium van de CM (nietwaar Wilfried) En laat dit alles maar een kleine staalkaart zijn van wat Parthenon in de laatste 60 jaar heeft gedaan Conclusie: eens je deze 4 vereisten hebt ingevuld kan je van een vereniging of club spreken. Je hebt nu nog enkel een bindmiddel nodig om dit allemaal samen te houden. En laat dat nu het moeilijkste zijn. Het unieke ding dat ons “wreed clubke” uniek maakt. We zijn geen petanque club, scrabble club, voetbal club, fietsclub, wandelclub….maar getrouw aan onze statuten zijn wij een vriendenclub. Wat deze club 60 jaar bijeen heeft gehouden en het nog vele jaren zal doen is de vriendschap. De pintenpakkers die 60 jaar geleden aan den toog een clubke gesticht hebben zullen wellicht nooit gedacht hebben dat in hun geest hier vandaag nog steeds mensen bij elkaar zouden komen. Mijn wens als voorzitter is dat al wie nu lid is, zich minstens, al moet dit niet direct vanavond, zich de moeite zou doen om zijn medeleden te leren kennen. Blijf niet in uw vertrouwde groepjes, praat met elkaar, je zou verschieten hoe plezant dit kan zijn…vrienden maken vrienden! Ik sluit af… Leve de vriendschap, leve parthenon en op naar de 100 !!!
DE PARTHENON STORY - 60 JAAR JONG.....MARC THIELEMANS